De oude situatie. Wel een romantisch plaatje zo. De vijver lekker in de schaduw, geen hoge water temperaturen en geen draadalgen.
Maar .... de achterste plantenvijver is lek en ik kan niet vinden waar het probleem zit. De bodemafvoer van de karpervijver zit verstopt en is met geen mogelijkheid meer open te krijgen. Het druppelfilter loopt nu alleen op de skimmer waardoor de bodem dagelijks met een net schoongemaakt moet worden. De tuin zelf is ook toe aan groot onderhoud.
Reden genoeg om eens na te denken over een andere oplossing. Een nieuwe onderhoudsvriendelijke tuin met een nieuwe vijver met een onderhoudsvriendelijk filtersysteem.
Een strakke vijver van minimaal 25m3 om de 16 karpers waarvan de grootste exemplaren toch wel 70cm zijn, een riant onderkomen te geven. De vijver wordt +/- 3 m breed, 6 m lang en 1 m 50 diep met daarachter nog een minder diep gedeelte om waterlelies in te kunnen zetten. Er komt een filterput naast de vijver voor een gravity filteropstelling.
De bak en de filterput worden gemaakt van 8 cm dikke sandwichpanelen die onder en boven vastgezet worden in stalen U-profielen. De hoeken worden verstevigd met aan de binnen en buitenkant een stalen hoek-profiel. Er moet een op maat gemaakt EPDM folie in komen zodat alles er strak in komt te zitten. De randafwerking wordt gemaakt van een op maat gemaakte stalen rand van Corten-Staal. De rand wordt gemaakt door Ludo Kools uit Hoogerheide.
Dat gaat er dan ongeveer als bovenstaand plaatje uitzien maar dan met koi's inplaats van de planten natuurlijk.
Struinend over het internet stuitte ik op het SCB35- filtersysteem van SpieringsVis uit Oss. Dit is een nieuw type vijverfilter dat is ontwikkeld door SpieringsVis zelf. Het filter is een combinatie van een statisch bed en bewegend bed dat in zijn geheel word aangedreven door een Nitto luchtpomp ECO 80 van 51 Watt.
Het SCB35 systeem is geschikt voor koi-vijvers tot 35m3.
Midden in het filter zit de airlift die voor de verplaatsing van het water zorgt en tevens zorgt voor de benodigde zuurstoftoevoer aan het vijverwater.
Onder het rooster komen de toevoeren naar het filter binnen zodat het grof vuil afgevangen wordt. Met de kraantjes kun je de luchttoevoer regelen.
In de airlift hangen we nog een dompel-UV-c amalgaam lamp van 80 Watt.
Eind september 2015 gaan we beginnen. We hopen over 2 maanden klaar te zijn. Voor je iets gaat opbouwen moet er altijd eerst wat gesloopt worden. Maar eerst de vissen in een noodvijver veilig weggezet. We hebben het water uit de vijver gebruikt en weer aangesloten op het oude filter.
De eerste aanzet om de oude vijver te ruimen. De mooie fluweelboom zou blijven staan maar hij is tijdens het weghalen van de oude vijverrand aan de grond afgebroken; hij bleek helemaal rot te zijn van binnen. Hij stond er al 25 jaar. Achteraf bleek dat dit soort bomen meestal maar 15 jaar leven.
In een week tijd worden met 2 graafmachines 40m3 grond verwijderd. Het 'witte' zand onder uit de put wordt bewaard om later de grond rond de vijverbak weer aan te vullen.
De eerste contouren beginnen zich af te tekenen.
De 'put' is klaar. De bodem moet nog vlak en waterpas gemaakt worden. De ondergrond is van erg vast leem. Je kunt er geen schop in slaan. We besluiten om de U-profilen waar de sandwichpanelen in moeten komen maar rechtstreeks op de grond te leggen.
Vrijdagmiddag zijn de graafmachines weg. Het is mooi weer dus ... aan de slag. De eerste panelen staan binnen een uurtje op zijn plaats. Als dat zo door gaat zijn we zo klaar!
Met zijn tweeën flink doorgewerkt en zaterdag eind van de middag staat de bak er al bijna klaar bij. Aan de buitenkant zijn de panelen om de 15cm geschroefd en aan de binnenkant om de 15cm met popnagels vastgezet.
Het gedeelte tussen de voor en achterbak wordt later volgegooid met zand.
Een boven aanzicht met links de filterput. De gele 'streep' rechts van de bak is een stalen hoek-profiel van 10x10cm en 1,5cm dik staal die aan beide kanten van de bak voor extra stevigheid moet zorgen.
Drie dagen gewerkt om alle PVC aansluitingen te maken. Rechts onder de aanvoer vanuit de 2 skimmers en de 2 bodemdrains naar het filter. Rechtsboven de toevoer naar de vijver die zich splitst in een boven en onder toevoer.
Links onder de afvoer naar de rioolput. Het riool bij de woning ligt te hoog om een rechtstreekse aansluiting op het filter te maken
Ook nog een precies passend trapje gevonden op Marktplaats.
Het protectievilt wat samen met het op maat gemaakte EPDM folie is geleverd ( Ook door SpieringsVis uit Oss) hangt er al in. Het zand is ongeveer tot de helft aangevuld en wordt pas verder aangevuld als de vijver vol is. Dat kan nog wel even duren want er gaat ruim 30 m3 water in.
Het water uit de tijdelijke vijver is in de nieuwe bak gepompt en de vissen zijn overgebracht naar hun nieuwe onderkomen. De vijver wordt om de dag verder aangevuld zodat de watertemperatuur gelijk blijft. Gelukkig hebben we het weer mee. De water temperatuur in de vijver kunnen we mooi op 12graden houden.
Het is half november. Als laatste nog een deksel op de filterput gemaakt.
Op de 'overloop' naar de achterbak hebben we grote maaskeien gelegd om te voorkomen dat de koi's straks bij de waterlelies kunnen komen.
Nog een beetje kaal zo. Maar in het voorjaar komt er nog een pergola rechts van de vijver en als dan alle terras planten weer buiten staan en de waterlelies bloeien hoeven we niet meer op vakantie.
Alles is klaar behalve de Corten-stalen rand afwerking. We verwachten dat die voor het einde van het jaar geplaatst wordt. De foto's volgen nog!
Inmiddels is het half december en is de cortenstalen rand door Ludo Kools en zijn dochter geplaatst. Nu nog wachten tot hij op kleur is gekomen.
De eerste verkleuring komt al na een paar dagen. Over enkele maanden is het egaler van kleur en wat donkerder.