Opvliegende Grutto's. Opgeschrikt door  slechtvalken vliegen de grutto's op hun zijkant ( om minder zichtbaar te zijn voor de roofvogels) van links naar rechts over het broedgebied.

 

Grutto, Black-tailed Godwit, Limosa limosa

De grutto is een oer-Hollandse weidevogel. Nog wel. Want de natuurwaarden van het agrarisch land staan zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf zeldzaam nog ruimte laat voor natuur, daar kan de grutto nog gedijen. Zo is hij de ambassadeur van agrarisch land waar productie en natuur in balans zijn. Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland. In 2015 is de grutto uitgekozen door het Nederlandse publiek tot nationale vogel.

Rond 1960 broedden er in Nederland jaarlijks 120-140 duizend paren van de grutto. In 2021 waren dat er nog maar 25.000. De belangrijkste oorzaak hiervan is de intensieve landbouw. Monocultuur met enkel raaigras (grasfalt) zonder bloemen en kruiden, maar ook te vroeg maaien, ontwatering van de grond en te veel bemesten spelen een rol.

Het kost veel moeite om de achteruitgang van de gruttostand in Nederland te stoppen. Omdat een groot deel van de wereldpopulatie in Nederland broedt, heeft deze achteruitgang een direct effect op de wereldpopulatie. Daarom staat de grutto als Gevoelig op de internationale Rode lijst van de IUCN  en ook als gevoelig op de Nederlandse Rode lijst. In 2015 lieten wetenschappers weten dat de grutto op uitsterven staat en dringend meer bescherming nodig heeft.

In november 2020 werd het zogenaamde "Aanvalsplan-Grutto", een initiatief van Pieter Winsemius, aangeboden aan minister Carola Schouten van LNV. Dit werd later ondersteund door een petitie ondertekend door zo'n 85.000 personen en aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. In de hoop dat het wordt meegenomen in het toekomstig regeerakkoord. Dit is niet gebeurt.

 

Natuurbescherming onder druk 

Het kabinet richt zich vooral op natuurbeheer door boeren. Hoewel dit een waardevolle vorm van natuurbeheer is, blijft het slechts een aanvulling op de behoefte aan grote, goed verbonden natuurgebieden en basiskwaliteit in heel Nederland. Concrete plannen om onze natuur te versterken ontbreken. Het kabinet overweegt zelfs een ‘herijking’ van de Natura2000-gebieden. Dit wekt de suggestie dat het kabinet mogelijkheden onderzoekt om bescherming van natuurgebieden op te heffen. 

 

Systeemverandering is nodig 

Het kabinet doet voor natuur niet meer dan strikt noodzakelijk en zoekt naar geitenpaadjes om onder afspraken uit te komen. In plaats van te doen wat nodig is om natuur en boeren perspectief te geven, wil dit kabinet heronderhandelen in Brussel. Dit stelt stevig ingrijpen alleen maar uit. Systeemverandering gericht op een gezonde natuur is nodig. 

 

Inbreukprocedure bescherming weidevogels 

Onlangs is de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart, omdat Nederland weidevogels en hun broedgebieden onvoldoende beschermt. Het kabinet heeft als enig antwoord daarop het voornemen om een deel van de extra middelen voor agrarisch natuurbeheer in te zetten voor weidevogels. Dat is bij lange na niet genoeg om te voldoen aan de internationale verplichtingen. 

Nederland moet de dramatisch afgenomen populaties van de grutto en andere weidevogels in een gunstige staat van instandhouding brengen en houden. Dat vereist extra beschermings- en herstelmaatregelen. De broedgebieden moeten bovendien beter worden beschermd, onder meer door de aanwijzing van de belangrijkste weidevogelgebieden als Natura 2000-gebieden. Optimaal beheer van alle broedgebieden is nodig. Dat vereist aanleg van plasdrasstroken, kruidenrijk grasland en laat maaien, zodat jonge vogels kunnen opgroeien en vogelpopulaties kunnen herstellen. De enige concrete maatregel die specifiek wordt genoemd wordt in het regeerprogramma (predatiebeheer) is niet meer dan symptoombestrijding.

 

Problemen niet afwentelen op toekomstige generaties

De afwezigheid van concrete plannen en bijbehorende budgetten in dit regeerprogramma, brengt onverantwoord veel schade aan onze natuurgebieden, verhindert woningbouw en houdt boeren nog langer in onzekerheid. Bovendien komt zonder een verscheidenheid aan planten, insecten en vogels onze voedselvoorziening in gevaar. Verdere vertraging van het aanpakken van klimaat-, natuur-, biodiversiteits- en waterproblemen kan Nederland zich niet permitteren. Problemen moeten we adresseren en niet afwentelen op toekomstige generaties. 

Herkenning

Grote, slanke steltloper met lange poten. Rechte snavel. In vlucht brede, witte vleugelstreep, witte staartbasis (vierkant) met zwarte eindband. Poten steken uit. Buik met donkere banden. Mannetje ruit in prachtkleed naar een meer steenrode kleur dan vrouwtje. In de winter bruingrijze borst en bovendelen.

In Nederland is ook de IJslandse grutto te zien (islandica). Bij ons komt de grutto van de zogenaamde nominaatvorm voor (limosa). De IJslandse is in het voorjaar meestal duidelijk te onderscheiden van de 'gewone' grutto, want hij is roder van kleur. Maar IJslandse grutto’s zijn ook in juveniel kleed goed te herkennen. Ze hebben bijvoorbeeld kortere snavels. Verder is de kleur op borst en hals opvallend oranje; bij de jonge gewone grutto zijn deze zwakker gekleurd, en eerder roze-bruin dan oranje. Een belangrijk verschil is de tekening van de schouderveren en de binnenste armpennen (ook wel tertials genoemd). Deze zijn bij juveniele IJslandse grutto’s uitgebreider en bonter getekend.

Leefwijze

BROEDEN

Tijdens het broedseizoen laat de grutto spectaculaire baltsvluchten zien. Al vanaf eind maart kunnen de eerste grutto’s een legsel hebben. De eileg loopt door tot eind mei, met de piek in de tweede helft van april. Eén broedsel per jaar met meestal 3-4 eieren. Broedduur 22-24 dagen. Grutto's hebben een onopvallend grasnest, dat wordt gemaakt in de lange vegetatie van grasland, bij voorkeur in de nabijheid van ruigere delen in het veld. Geen echte koloniebroeder, maar broedt graag in directe nabijheid van soortgenoten in verband met het opmerken en verjagen van vijanden. De jongen lopen meteen uit het nest (nestvlieders) en zijn na zo'n 24-27 dagen vliegvlug. De familie blijft dan nog zo'n 5-14 dagen bij elkaar.  

Na de balts.

LEEFGEBIED

Vanaf februari keren de grutto’s terug uit hun winterkwartieren. Ze verzamelen zich bij ondiepe plassen en plas-dras weilanden. De belangrijkste broedgebieden van de grutto in ons land zijn de veenweiden van Friesland, Noord- en Zuid-Holland. Het meest ideaal zijn vochtige, kruidenrijke graslanden met een goed bodemleven en volop insecten aan de oppervlakte. Late maaidata en kruidenrijke weilanden zijn een vereiste om jonge grutto’s kans te geven te overleven. Na het broedseizoen komen de grutto’s weer samen op vochtige pleisterplaatsen. Voor de mislukte broedvogels is dat al in mei.

VOEDSEL

Als steltloper beweegt de grutto zich gemakkelijk over het veld op zoek naar voedsel. Met de tere snavel zoekt hij tot diep in de zachte bodem naar diertjes. In Nederland eet de volwassen grutto regenwormen en emelten. Jonge vogels jagen op insecten zoals langpootmuggen. Tijdens de trektocht in Portugal en Spanje en in het overwintersgebied is de grutto vegetariër en eet hij rijstkorrels.

VOGELTREK

Veel grutto's trekken vanaf juli tot in augustus in een breed front hoog in de lucht over lange afstanden en vliegen vaak langs de kust. Vanuit Nederland trekken grutto's over Frankrijk, via Spanje en Portugal zuidwaarts. Ze vliegen vaak in één ruk de Sahara over naar Senegal en Guinee-Bisseau. Een ander deel van de grutto's trekt via Italië (Toscane) naar Afrika. Vanaf februari arriveren ze weer in Nederland. De jongen blijven een jaar lang in het winterkwartier, voordat ze gaan trekken.